Irvin D. Yalom este un renumit psihanalist american. A fost fascinat de literatura de-a lungul vietii, dar sub presiunea familiei, a fost nevoit sa aleaga o cariera in medicina. De-a lungul anilor, a scris mai multe carti care combina povestile rabdatoare cu fictiunea. Totusi, Lying on the Couch este prima sa lucrare 100% fictionala (desi pastreaza teme psihologice).

Minciuni pe canapea de Irvin D. Yalom – o intrebare cu raspunsuri complicate

Intrebarea in jurul careia se invarte romanul este una foarte interesanta: „Își poate pierde un psihiatru mințile? Poate fi el păcălit, sedus, manipulat chiar în timpul ședințelor în care ar trebui să dețină controlul asupra pacienților?” 

Tanarul psihanalist Ernest Lash, plin de ego, ignora sfaturile mentorului sau, maresalul Streider, si apeleaza la metode experimentale in timpul terapiei. Cu toate acestea, Caroline Leftamn, pacienta pe care a decis sa foloseasca aceste metode, nu a fost cea mai buna candidata, deoarece credea ca Ernest era principalul motiv pentru care sotul ei a parasit-o si dorea sa se razbune. Dezvaluind tainele sufletului, Ernest invata din ce in ce mai multe despre sine (dar si despre natura umana) si devine din ce in ce mai vulnerabil.

Marshall, pe de alta parte, nu a practicat ceea ce a predicat, fiind atras de pacientii sai si descoperind astfel modalitati de a folosi cunostintele pe care le avea pentru a face bani. Lying on the Couch este un roman fascinant si surprinzator care demonstreaza ca absolut toata lumea este vulnerabila la singuratate si iubire (indiferent de natura acesteia).

Minciuni pe canapea de Irvin D. Yalom – o poveste care fascineaza cititorii

Ca si celelalte scrieri ale lui Aaron, aceasta carte a fost intampinata cu mare interes public si a fost bine primita de critici. De exemplu, San Jose Mercury il considera „poate cel mai amuzant și emoționant roman care s-a scris vreodată despre psihanaliză”  in timp ce San Francisco Chronicle noteaza ca este o carte pe care oricine vrea sa stie cum functioneaza ar trebui sa o citeasca. Chiar si cunoscuta revista „Psychologies ” a laudat romanul:

„Cartea lui Yalom inspiră un respect imens, deoarece dezvăluie resorturile intime ale sufletului omenesc și cauzele profunde ale problemelor care ne macină.”

Pe scurt, o carte care merita citita, dedicata tuturor, usor de inteles!