Livingul este una dintre camerele in care linistea si relaxarea sunt caracteristici esentiale ale acesteia. Este un spatiu pe care l-am putea considera “spatiu multifunctional”, deoarece poate fi folosit atat pentru a ne uita la televizor, cat si pentru a citi o carte sau pentru a juca un joc de sah. Prin urmare, iluminarea acelei incaperi trebuie sa fie atent aleasa.

Ilumineaza camera de zi

Gandul la iluminarea camerei de zi poate fi o adevarata durere de cap. Dar nu este. Noi  vom oferi cheile necesare, astfel incat sa stii cum sa o faci, profitand la maximum de tot spatiul si decorare.

Si, legat de iluminarea camerei de zi, trebuie sa stii ca sunt necesare trei tipuri de lumini: generale, punctuale si decorative. In general, expertii clasifica primele doua ca fiind esentiale, in timp ce, al treilea, este doar optional si daca doresti sa iluminezi un anumit obiect, deoarece ai incerca sa mentii importanta asupra locului in care este instalat. De asemenea, se pot utiliza si panouri LED pentru iluminarea camerei de zi – click aici pentru a vedea modele.

Trei lumini, trei farmece in sufragerie

Asa cum am mai spus, va trebui sa te gandesti la cel putin doua tipuri de iluminare a camerei de zi. Un aspect de luat in considerare, si foarte important, este mobilierul pe care il ai: inchis sau deschis la culoare? Daca ai clar acest fapt si mobilierul este unul deschis la culoare, nu vei avea o problema, deoarece tolereaza foarte bine tot felul de lumini; Inconvenientele pot veni daca ai un mobilier intunecat, care necesita o planificare mai buna pentru a evita umbrele sau stralucirea.

Iluminat general

Ar trebui sa se caracterizeze prin faptul ca este moale, calda sau neutra. Retine ca va fi ca un fundal, o lumina care va afecta intreaga camera in mod egal. In general, de obicei, alegi o lampa situata in centrul camerei (cu exceptia cazului in care este foarte mare si ai nevoie de doua) care ofera lumina necesara atunci cand cea naturala nu mai este prezenta. Acum, nu inseamna ca intotdeauna trebuie sa fie plasata acolo, astazi poti  sa o muti din centru si chiar sa o  pui la periferie.

A fi calda sau neutra inseamna a influenta starea ta si cum te face sa te simti, astfel incat sa poti fi calm , precum si confortabil in acea camera.

Iluminarea la fata locului

In cazul iluminarii la fata locului, optiunea pe care o ai poate fi :lampi complementare care dau caldura mediului. Trebuie sa reglezi inaltimea si unghiul astfel incat sa nu fii ametit si, daca camera este mare, plaseaza mai multe (una, de exemplu, pentru zona de citire, alta pentru activitati care nu necesita multa lumina etc.).

Iluminat decorativ

Acesta din urma este optional si ar fi doar daca doresti sa evidentiezi un obiect, o pictura, niste figuri, o coloana … In functie de acel obiect, vei avea un tip de corp de iluminat mai bun decat altul, cum ar fi benzi led sau lampi de perete.