Până de curând, cei mai mulți producători auto importanți nu încurajau în mod real închirierea vehiculelor către clienți privați, aceasta fiind o parte a afacerii mai rezervată companiilor și flotelor.

Asta s-a schimbat semnificativ și în prezent toate companiile auto importante promovează activ ideea închirierii unui vehicul, transformând-o într-o opțiune viabilă pentru persoanele private în locul achiziționării unui automobil în mod direct.

Închirierea unui automobil ar trebui într-adevăr privită ca o închiriere pe termen lung. Mulți oameni apreciază ideea de a închiria un automobil, pur și simplu pentru că le permite să aibă unul într-un mod în care nu ar putea să își permită altfel.

Inconvenientul evident al închirierii unui automobil este că nu deții proprietatea acestuia, nu ai titlul deținătorului vehiculului. La un nivel practic, acest lucru înseamnă că nu poți face modificări sau schimbări semnificative la vehicul și trebuie să-l returnezi la sfârșitul perioadei de închiriere.

Decizia dacă să cumperi sau să închiriezi un automobil derivă în special din diferența menționată mai sus. Pentru mulți, ideea închirierii are o serie de beneficii care depășesc problema deținerii vehiculului sau a titlului de proprietate.

Un contract de închiriere auto este un contract fix pe termen lung, de obicei până la 72 de luni. Există o plată lunară fixă, care se bazează în mare măsură pe deprecierea valorii vehiculului pe parcursul perioadei de închiriere.

Există și alte condiții, cum ar fi o limită fixă de kilometri pe parcursul perioadei de închiriere, și posibil chiar și pe bază anuală.

De obicei, există opțiunea de a achiziționa kilometri suplimentari, iar costurile acestora ar trebui specificate în termenii și condițiile contractului de închiriere.

În afară de faptul că ai acces la un vehicul pe care individul altfel nu ar putea să îl dețină, există și beneficii financiare semnificative de obținut prin închirierea unui automobil. Mulți producători oferă oferte de finanțare foarte specifice pentru închirierea de mașini, adesea cu o dobândă de 0%, presupunând că scorul de credit al tău este suficient de bun pentru a se califica pentru aceasta.

Cu orice contract de închiriere, toate costurile ar trebui să fie specificate și clarificate la începutul perioadei de închiriere. Acest lucru include ceea ce este de obicei denumit acordul de încheiere a închirierii. Acesta sunt costurile asociate uzurii și deteriorării vehiculului.

Intenția producătorului este de a aduce vehiculul într-o stare adecvată pentru vârsta și numărul de kilometri parcurși. Dacă automobilul are uzură și deteriorare excesive, în afara a ceea ce se consideră a fi adecvat, atunci vor fi percepute taxe împotriva persoanei care închiriază pentru a acoperi diferența.

Aceste taxe pot fi semnificative, dar contractul de închiriere ar trebui să specifice în detaliu cum sunt calculate și pe ce bază se vor aplica taxele.

Indiferent dacă cumperi sau închiriezi un vehicul, aceleași verificări de credit vor fi efectuate asupra unei persoane și se va face o evaluare în funcție de scorul lor de credit. Acest lucru va determina dacă compania de credit sau finanțatorul dealerului va acorda împrumut persoanei și pe ce bază.

Acest lucru va afecta decizia în sine, durata sau perioada acordului de împrumut, rata dobânzii percepute pe durata împrumutului și mărimea avansului.

Alegerea între a cumpăra sau a închiria nu este într-adevăr una financiară, deși închirierea este în mod normal o opțiune mult mai ieftină. Decizia reală se bazează mai mult pe factori emoționali, în care individul cântărește avantajele și dezavantajele deținerii și costurile asociate, în comparație cu o formă de împrumut care, după câțiva ani, înseamnă că trebuie să-l returnezi. Navigam printre anunturile siteului IVU si am notat cateva idei pro si contra intre ideea de a inchiria o masina sau de a o cumpara:

Dezavantajele închirierii unei mașini noi:

  1. Nu exist proprietar: Închirierea unui automobil înseamnă că nu vei deveni proprietarul vehiculului. La sfârșitul perioadei de închiriere, trebuie să returnezi mașina, fără a avea un activ de valoare.
  2. Limitări privind modificările: Ca închiriator, vei avea restricții în ceea ce privește modificările aduse vehiculului închiriat. În general, nu vei putea face modificări semnificative sau personalizări.
  3. Costuri suplimentare pentru kilometri în plus: Închirierea include, de obicei, o limită de kilometri pe an. Dacă depășești această limită, vei fi taxat pentru fiecare milă suplimentară, ceea ce poate crește costurile închirierii.

Avantajele achiziționării unui automobil nou:

  1. Proprietate: Prin cumpărarea unui automobil, devii proprietarul său. Poți face modificări, personalizări și să-l deții pe termen nelimitat.
  2. Flexibilitate: Fiind proprietar, ai libertatea de a conduce mașina cum dorești, fără a fi supus limitărilor specifice închirierii.
  3. Investiție pe termen lung: Achiziționarea unui vehicul nou poate fi o investiție pe termen lung, deoarece, odată ce plățile sunt finalizate, mașina devine a ta și nu mai trebuie să plătești rate lunare.

Dezavantajele achiziționării unui automobil nou:

  1. Plăți lunare mai mari: În comparație cu închirierea, ratele lunare pentru achiziționarea unui automobil nou sunt, în general, mai mari, deoarece plătești prețul integral al vehiculului.
  2. Deprecierea valorii: Valorile automobilelor noi scad rapid în primele câteva ani. Astfel, valoarea de revânzare a mașinii poate fi mai mică decât suma plătită inițial.
  3. Costuri de întreținere și reparații: Ca proprietar, vei fi responsabil pentru toate costurile de întreținere, reparații și asigurare pe parcursul deținerii vehiculului.

Alegerea dintre închirierea și achiziționarea unui automobil nou depinde de preferințele și nevoile individuale ale fiecărei persoane. Este important să analizezi atât aspectele financiare, cât și cele legate de utilizare și deținere a mașinii înainte de a lua o decizie.