Pentru pasionatii de dezvoltare personala, „Copilul tău este un geniu!” de Florian Colceag și Florin Alexandru este cu siguranta o lectura absolut fabuloasa, care dezvaluie mai multe aspecte interesante din viata parintilor si a copiilor. Educatia este o piatra de temelie care sta la baza dezvoltarii indivizilor. De fapt, nu conteaza ce varsta ai atunci cand citesti cartea, pentru ca educatia pe care ai primit-o deja in copilarie, urmeaza sa fie mereu oglinda ta si imaginea cu care defilezi in viata.
O veste buna este ca oamenii cat traiesc invata si ca nu va fi niciodata prea tarziu sa decizi ca a venit momentul sa iti imbunatatesti abilitatile si sa te modelezi, in asa fel incat sa fii multumit de tine, iar ceea ce este cel mai important, poti sa devii un exemplu pe care sa il urmeze si alte persoane. Nu spunem ca trebuie sa iti cresti copilul din carti, caci nu asta e ideea acesei scriituri. Cartile in schimb te vor ajuta sa intelegi ce se intampla mult mai bine decat daca ai fi singur fara suport.
Cartile pe care le citesti si informatiile pe care le acumulezi vin la momentul potrivit din viata unei persoane astfel incat sa invete. Chiar daca un lucru nu este acum pentru tine, el nu va trece neobservat si probabil il vei primi in momentul in care esti deja pregatit sa il ai.
Scriitorii ne ofera un ghid concretizat intr-o investitie foarte buna pentru copilul tau. Stiai ca la fiecare varsta copilul trece printr-o etapa importanta care il ajuta sa iti dezvolte abilitatile, sa se integreze mai bine in societate si sa comunice mai bine?
In perioada cuprinsa intre 2 si 4 ani, copilul va incepe sa fie mai curios si sa isi petreaca mult mai mult timp cu alte persoane, decat cu parintii sai. De asemenea, acela este si momentul in care copilul isi infrange timitidatea.
La varsta intre 4 si 6 ani copilul incepe sa fie responsabil de toate actiunile pe care le face, descopera cat de unic este si pune accentul pe creativitate. Acum este important sa il sustii pentru a se dezvolta armonios.
La varsta intre 6 si 8 ani, copilul va reusi sa interactioneze mai usor cu toti ceilalti si sa isi spuna foarte clar punctul de vedere. De asemenea, acum stie si sa inteleaga argumentele pe care i le ofera parintii sai.
La varsta intre 8 si 10 ani copilul intelege deja ce inseamna responsabilitate si care este diferenta intre rau si bine, intre adevar si minciuna. Tot acum intelege si rolul pasiunilor din viata lui.
Aceste etape sunt impotante si trebuie tratate corect de catre parinti. Sunt acele momente in care se vad cele mai importante amprente pentru intreaga familie. Modul in care parintii actioneaza si in care gestioneaza nevoile pe care le au copii lor va ramane in mintea lor pentru totdeauna. De aceea, este important sa gasesti cea mai buna forma de adresare si de raspuns la problemele celor mici.
Copiii stiu sa faca anumite lucruri si inteleg mult mai mult decat adultii vor sa creada, dar singurul mod in care vor sa iti si arate asta este prin joaca. Joaca este de fapt o manifestare naturala a copiilor si modul in care reactionezi va motiva copilul sau poate sa il demotiveze.
De asemenea, perceptia copilului fata de tot ceea ce il inconjoara este extrem de diferita fata de pozitia adultului. Acesta din urma are un foarte mare avantaj pentru ca, datorita copilului isi poate imbunatati relatia cu propriul trecut.
Copilul tău este un geniu! Concluzia
Prin urmare, putem trage concluzia ca fiecare dintre noi avem anumite talente si abilitati, calitati incontestabile, dar modul in care acestea se dezvolta depinde pana la o varsta de familia din care provenim. Cu ajutorul parintilor insa, copilul poate sa se dezvolte armonios, daca acestia inteleg nevoia de a citi si de a descoperi cum sa isi creasca copiii in mod cat mai corect. Doar asa vei reusi sa obtii cele mai mari satisfactii de la copilul tau, iar o relatie buna incepe de fapt cu o foarte buna intelegere a nevoilor copilului.