Cain de Anastasya Sashenka este o serie care naste controverse si trezeste in mintea cititorului tot felul de reactii, multe dovedind ca nu s-a inteles continutul. O sa scot soarece din dulap inca de la inceput – este vorba despre BDSM – da, da, acel BDSM la care pudicii se imbujoreaza, de care nimeni nu vrea sa auda, etc… si asta doar pentru ca inca suntem aparent prea pudici.

Cain de Anastasya Sashenka si personajele controversate

Romanul se concentreaza pe relatia dintre el, personajul principa, Cain, si ea, personajul la fel de principal, virgina Destiniy rapita de el. La inceput, autoarea ne pacaleste. Destiny pare victima perfecta. Este rapita, este abuzata, plange. Parca as fi plans si eu cu ea, dar ceva nu se leaga. In ciuda comportamentului, vrea mai mult si chiar cere explicit mai mult. Si atunci m-am prins. Destiny nu e o victima. De fapt, mi-am dat seama de asta cam tot atunci cand m-am prins ca e vorba de BDSM.

Brusc personajele s-au transformat. Avem un dominator – Cain si un dominat – Destiny. Destiniy ii cere tot lui Cain iar el ii ofera intr-adevar tot ce are de dat.

Anastasya Sasheka creaza o imagine misterioasa in jurul lui Cain

Cain nu e in totalitate ceea ce pare. Intregul lui comportament pare cumva justificat de intamplarile din trecutul lui si extrem de preocupat de ideea ca s-ar putea indragosti. Se pare ca ii este mai usor sa fie rau decat sa fie bun. In plus, un secret intunecat, pe care incearca sa il tina cat mai bine ascuns, justifica motivul pentru care a rapit-o pe Destiny.

Seria Cain ne introduce in scene BDSM menite sa ii socheze pe cei care nu inteleg ideea

Protagonistul este violent cu Destiny si era normal sa se intample asta. La fel cum era normal sa fie introdusa in scena recuzita specifica. Limbajul colorat nu face altceva decat sa contureze si mai mult imaginea de ansamblu. Desi limbajul este cel care a determinat de asemenea rumoare printre cititori, in realitate, haideti sa ne imaginam cum ar fi! Niste oameni se bat, toarna ceara pe ei, isi provoaca durere, dar isi vorbesc frumos si politicos. Ar fi fost deplasat sa se intample asa.

In Cain intri direct in actiune

Cartea ne introduce direct in miezul problemei, fara alte floricele si introduceri. Suntem fata in fata cu rapirea si de acolo urmeaza actiune la fiecare pagina. Avand in vedere ideea pe care se bazeaza seria, ar cred ca ar fi fost prea mult si prea de tot ca autoarea sa insiste pe introduceri care sa ne dea totul pe tava sau care sa ne bage in ceata.

Framantari interioare, fragmente din trecut si un Cain in mai multe ipostaze

Desi nu avem o introducere clasica, autoarea nu este lipita exclusiv de cei doi. Din cand in cand, trecutul vine din urma pentru a-i aduce aminte lui Cain diverse episoade traumatizante. Fiecare astfel de incursiune in trecut pare a fi introdusa pentru a justifica pe undeva actiunile lui Cain. In plus, au si rolul de a ne ajuta sa ne cream o imagine despre un personaj in care am avea tendinta sa dam cu bolovani pana cand il cunoastem mai bine.

O schimbare neasteptata, dar dorita (cel putin de mine)

Se zice ca orice nas isi are nasul. Cam asa se intampla si cu rautaciosul si insensibilul Cain. Cand incepe sa o iubeasca pe Destiny, apar si schimbarile, iar cei doi ajung sa faca schimb de roluri. Vedem o alta fata a lui Cain, dar odata cu noua fata facem si descoperiri despre trecutul monstruos care il leaga de Destiny.

Seria Cain are si alte personaje

Daca ai tendinta sa crezi ca ii vei vedea doar pe cei doi, lipiti unul de celalalt, lucrurile nu stau chiar asa. In realitate, apar si alte personaje, din anturajul lui Cain, care parca justifica si mai mult comportamentul acestuia. E evident ca nu a trait intr-un mediu plin de gingasie si delicatete. Nu se sfieste sa atace si nici sa ucida, la nevoie. Interactiunile intre el si celelalte personaje, dar si intre Destiny si ceilalti, ajuta la conturarea unei imagini de ansamblu a celor doi, care dezvaluie numeroase trasaturi de caracter neasteptate.

Actiune, mister, dark romance si secrete – si toate sunt in seria Cain

Cartea are o actiune foarte densa. Cand cei doi nu sunt cu ceilalti, sunt impreuna si lucrurile tind sa se incinga repede. Secretele, tematica dark si personajele de care nu-ti vine sa te atasezi, dar carora vrei sa le vezi parcursul pana la final, te vor tine in priza de la inceput si pana la final.

E drept, nu este o poveste usor de digerat, tocmai pentru ca anumite subiecte sunt inca tabu la noi. Probabil ca, daca aceasta carte ar fi fost scrisa undeva catre Vest, ar fi fost mai usor acceptata de public si apreciata. Asa cum vedem inca de pe raftul magazinului Stylished Books, unde avem si o reducere la pachetul Cain, suntem anuntati ca ne asteapta continut explicit, tocmai pentru a fi evitate controversele.

O recomand tuturor persoanelor care nu se lovesc de stereotipuri si care fac diferenta intre fictiune si realitate, cu mentiunea ca astfel de scene se intampla in realitate si sunt ceva normal pentru un numar considerabil de persoane, din intreaga lume.